Bezienswaardigheden in Praag

Praag is een prachtige stad waar heel wat te ontdekken valt. Zo staat de historische binnenstad van Praag in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar is er ook buiten het oude hart van de Tsjechische hoofdstad veel te zien en te doen. Wij hebben uit de vele bezienswaardigheden die Praag telt een selectie gemaakt die hieronder te vinden is. Houd er rekening mee dat sommige bezienswaardigheden niet zo gemakkelijk te voet te bereiken zijn vanwege de grotere afstand ten opzichte van het centrum en/of hoogteverschillen.

Praag bezienswaardigheden

Praag is een prachtige historische stad waar heel veel te zien en te doen is. Uit het enorme aanbod van bezienswaardigheden in Praag heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien samengesteld:
Praag bezienswaardigheden top 10

Tip van de redactie: korting & skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in Praag bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je een rondleiding boeken, wil je korting op attracties of wil je andere activiteiten in Praag ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!
Ga naar TicketBar Praag voor alle Praag tickets.
Karelsbrug

De oude Karelsbrug ‘Karlův most’ met zijn vele beelden, zorgt voor een directe verbinding tussen de Oude Stad en de wijk Malá Strana. De vele bezoekers die deze ‘Karlův most’ bezoeken of passeren zijn allen onder de indruk. Dit komt niet alleen door de beeltenissen van allerlei heilige figuren. Vanaf de brug heb je namelijk fantastisch uitzicht over de Vltava en de stad. En wie op zoek is naar een beetje geluk, zou de beeltenis van martelaar Johannes Nepomuk aan moeten raken. De vele voorgangers hebben al gezorgd dat de glimmende delen op vele reliëfs behoorlijk opvallen. De Karelsbrug dateert uit de veertiende eeuw en daarmee verving het de ingestorte stenen Judithburg ‘Juditin most’.
www.bijzondereplaatsen.nl/tsjechie/karelsbrug.htm

Praagse Burcht

De oudste delen van dit meesterlijke bouwwerk van Praag werden al in de negende eeuw gebouwd. Sindsdien mag het de grootste burcht van de wereld worden genoemd. De ‘Pražský hrad’ zoals de burcht in het Tsjechisch wordt genoemd, heeft dus al heel wat rumoerige tijden doorstaan. De hoge ligging op de Hradčany heuvel zorgt ervoor dat de burcht en de kathedraal al van veraf te bewonderen zijn. Door de jaren heen is er regelmatig wat aangepast en bijgebouwd, waardoor je er verschillende bouwstijlen in kunt herkennen.
In de burcht tref je kerken, kastelen, pleinen, een klooster, kapellen, wachtershuisjes, kunstcollecties en natuurlijk de St. Vituskathedraal.
www.hrad.cz/en/prazsky_hrad/navsteva_hradu.shtml
www.katedralasvatehovita.cz/

Joodse wijk Josefov

De Joodse wijk Josefov heeft ondanks de afbraak van oude gebouwen nog heel wat geschiedenis te delen. Ooit was de wijk echt overbevolkt. Alle Joden werden hier immers bij elkaar stopt. Degene die er nog wonen proberen de dertiende eeuwse Oudnieuwe Synagoge ‘Staronová synagoga’ en andere waardevolle gebouwen in ere te houden. Er vinden regelmatig renovaties plaats, maar men probeert hierbij zo veel als mogelijk originele ontwerpen in tact te houden. De filosofische rabbijn Jehoeda ben Betsalel Löw is zeer belangrijke binnen het Joodse geloof en dus ook voor de wijk Josefov. De stoel in de Oudnieuwe Synagoge evenals zijn grafsteen op de begraafplaats ‘Starý židovský hřbitov’ zijn dan ook een geliefd item om te bezoeken. Verder in de wijk zijn er populaire bezienswaardigheden te vinden als het Joods Museum, het raadhuis ‘Židovská radnice’ en verschillende synagogen.
www.synagogue.cz/
www.jewishmuseum.cz/

Dansende Huis

Dat ‘oud en nieuw’ mooi samen gaan wordt bewezen met het Ginger en Fred gebouw aan de Jiráskovo náněstí. De opmerkelijke bouwstijl wordt vergeleken met het dansende paar Fred Astaire en Ginger Rogers. Het dansende huis ‘Tančící dům’ werd ontworpen door Vlado Miluni en Frank Gehry. Laatst genoemde is tevens de ontwerper van het Guggenheim museum in Bilbao. Op de bovenste verdieping van het zes etages tellende bouwwerk is een restaurant en panoramisch dakterras gevestigd. http://www.tancici-dum.cz/

Astronomisch uurwerk van Praag

Door de hordes toeristen die zich voor dit uurwerk installeren, weet je precies waar je moet zijn. Op het Oudestadsplein ‘Staroměstské náměstí’ is een historische uurwerk geďnstalleerd op gevel van het oude raadhuis. De middeleeuwse astronomische wijzerplaat geeft behalve de tijd ook de stand van de zon en de maan aan. Het meest bijzondere moment is echter wanneer de parade van apostelen zich boven de klok laat zien. De deurtjes gaan elk uur opnieuw open. Het astronomische uurwerk werd ontworpen door klokkenmaker Mikuláš z Kadane en de wetenschapper Jan Šindel.

Sint-Vituskathedraal

Door de hogere ligging op de Hradčany burchtheuvel prijkt de Sint-Vituskathedraal hoog boven alles uit. De grondvesten van dit historische bouwwerk dateren uit de veertiende eeuw. Ruim zeshonderd jaar heeft men gebouwd om de Sint-Vituskathedraal te verwezenlijken tot hoe wij het nu kunnen bezoeken. Opmerkelijk bezienswaardigheden zijn de koninklijke crypte, het hoogaltaar, de gouden portaal en de St. Wenceslauskapel.
www.katedralasvatehovita.cz

Zoo Praag

Vooral de allerkleinsten kunnen een bezoekje aan de Zoo van Praag goed waarderen. Het ruim zestig hectare tellende park ligt in het noorden van Praag in de wijk Troja. Onder de diersoorten bevinden zich vogels, olifanten, nijlpaarden, gorilla’s, ijsberen en nog heel veel meer. Verspreidt in de dierentuin zijn enkele restaurants, kiosken, souvenir winkels en speeltuinen te vinden.
www.zoopraha.cz/en

Het Oude Stadsplein

De Stareměstské náměstí is het belangrijkste plein van de Oude Stad. Zowel (feestelijke) aankondigingen als onthoofdingen hebben in het vroege verleden hier plaatsgevonden. Hier gebeurde het allemaal. Pas rond de negentiende eeuw ging er het één en ander veranderen. Er werd langzaam bijgebouwd en het plein werd ondertussen ook gebruikt voor demonstraties en steeds meer culturele festiviteiten. In de directe omgeving van het plein vind je bezienswaardigheden als het oude stadhuis, de astronomische klok, het Jan Hus monument, het Kinskýpaleis, het huis bij de stenen klok en de St. Nicolaaskerk.
www.bijzondereplaatsen.nl/tsjechie/oudestadsplein-van-praag.htm

Oude Joodse Begraafplaats

De vele bezoekers van deze oude Joodse begraafplaats in de wijk Josefov, komen vooral om het graf van Rabbijn Jehoeda Löw en diens zoon te bezoeken. Als teken van respect worden er regelmatig kiezelstenen achtergelaten op zijn graf. Het niet al te grote kerkhof is gevuld met zeer veel overledenen. Door gebrek aan ruimte zijn er meerdere lagen gebruikt. Waar eerst vooral eenvoudige grafstenen waren te zien, zijn in de latere eeuwen weelderige en veelvuldig gedecoreerde grafstenen op te merken.

Rudolfinum

Het Tsjechische Filharmonisch Orkest heeft zijn onderkomen gevonden in het Rudolfinum. Het voormalige parlementsgebouw wordt daarom tegenwoordig bezocht voor het beluisteren van de veel geprezen concerten van dit symfonieorkest. O De Dvorak Hall doet regelmatig dienst als concert hal voor het bekende Praagse Lente Festival. Ook wij Nederlanders horen regelmatig een muziekstuk van dit orkest. Het Tsjechische Filharmonisch Orkest van Praag werkt namelijk regelmatig samen met Hans Zimmer. Het Rudolfinum is in een neo-renaissance bouwstijl uitgevoerd naar een idee van Josef Zítek en Josef Schulz. Het gebouw op zich weet jaarlijks duizenden toeristen aan te trekken.
www.ceskafilharmonie.cz/rudolfinum-p38.html

Týnkerk

De veertiende eeuwse Týnkerk is gelegen aan de Oudestadsplein in het centrum van de Oude Stad van Praag. De torens, die tegenwoordig als prima herkenningspunt dienen, zijn pas in de vijftiende eeuw gerealiseerd. Toen de jezuďeten de kerk in de zeventiende eeuw overnamen van de protestanten werd daarmee ook het beeld van George van Podiebrad vervangen voor een beeltenis van Madonna.
www.tyn.cz/cz/

Petřín-uitkijktoren

De zestig meter hoge Petřín-uitkijktoren staat in de wijk Malá Strana. Als paradepaardje voor de jubileum tentoonstelling van 1891 werd de inspiratie voor de Petřín-uitkijktoren opgedaan bij de Eiffeltoren van Parijs. Behalve een uitkijkplatform is er ook een tentoonstellingsruimte.
www.petrinska-rozhledna.cz

Budgettip voor Praag

Wil je alles uit je stedentrip naar Praag halen? Koop dan een Prague Card. Deze toeristenkaart biedt gratis toegang tot meer dan 50 bezienswaardigheden (incl. de Praagse Burcht) en attracties van Praag gedurende de geldigheid van deze Praag kortingskaart. Je hoeft op deze manier ook niet in de (soms lange) wachtrijen te staan. Daarnaast kun je gratis gebruik maken van al het openbaar vervoer in de stad en van de Airport Express Bus die je van en naar het vliegveld brengt.
Je kunt de Prague Card vooraf met korting via internet kopen.

Vyšehrad

De historische vesting Vyšehrad is tevens een stadsdeel in het zuiden van Praag. Als vesting aan de rivier de Moldau heeft het voor lange tijd een belangrijke functie vervuld. Het diende onder andere als verblijf voor heersers als Karel IV en Wenceslas IV. Andere belangrijke gebouwen en plekken zijn de basiliek van St. Peter en Paul, de ondergrondse Gorlice, Brick Gate, Kovařovicova tuin en de Vyšehrad begraafplaats.

Wenceslasplein

Met het Nationale Museum als top bezienswaardigheid geniet het Wenceslasplein ‘Václavské náměsti’ van veel aandacht. Dit stadsdeel wat regelmatig gebruikt wordt voor feesten, demonstraties, huldigingen en andere belangrijke bijeenkomsten is een belangrijke ontmoetingsplek van Praag. De veel gebruikte Wilsonova - Mezibranská straten zorgen voor altijd voorbij razend verkeer en drukte. Het bekende barokke ruiterstandbeeld Pomník svatého Václava, wat ‘het monument van St. Wenceslas’ betekend is eigenlijk een kopie van het origineel. Een paar meter van het ruiterbeeld vandaan ligt een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van het communisme.

Nationaal Theater

Opera, toneel, ballet of een orkest zijn onlosmakelijk verbonden aan de stad Praag. Tsjechië en dus ook de stad Praag dragen deze vorm van kunst een warm hart toe. Het Nationale theater is dan ook niet zo maar een theater. Het wordt verheven tot een symbool en nationaal identiteit. Sinds de opening in 1881 zijn er in dit Nationale Theater ‘Národní Divadlo’ heel wat meesterlijke stukken opgevoerd. Voor de inrichting van de foyer in het theater is de Tsjechische schilder Mikoláš Aleš deels verantwoordelijk. http://www.narodni-divadlo.cz/cs

Staatsopera

Aan de Wilsonova straat is de Staatsopera van Praag gelegen. Omstreeks 1888 opende het prachtige gebouw zijn deuren met een opvoering van Richard Wagner ‘de Meistersinger von Nürnberg’. Opvoeringen als ballet, opera en die van het orkest zijn erg populair in Tsjechië. Als liefhebber van deze kunststromingen is het zeker aan te raden om de Staatsopera of het Nationale Theater van de stad Praag te bezoeken.
www.state-opera.com/

Clementinum

Dit oorspronkelijke opleidingsinstituut voor jezuďeten, werd al in de zeventiende eeuw gebouwd. Hiervoor werden kunstenaars en architecten benaderd als Giovanni Domenico Orsi, Frantisek Maximiliaan Kanka en Josef Kramolín. Tegenwoordig is het Clementinum de Nationale Bibliotheek van Tsjechië. Het Clementinum bestaat uit de astronomische toren, de spiegel kapel en de werkelijk prachtige bibliotheek.
www.klementinum.com/

Gouden Straatje

In de omgeving van de Praagse Burcht zijn veel waardevolle bezienswaardigheden te ontdekken. Zo ook het ‘gouden straatje’ met de Tsjechische naam Zlatá ulička u Daliborky. Dit bijzondere straatje wordt gekenmerkt door kleine kleurige zestiende eeuwse wachters huisjes. Nadat er rond de zestiende eeuw vooral goudsmeden hier woonden, zijn het later vooral woningen geworden voor portiers, bewakers, en klokkenluiders. Na de Tweede Wereldoorlog heeft men de waarde van de straat ingezien en zijn de woningen deels gerestaureerd. Tegenwoordig zijn er allerlei winkeliers gevestigd.
www.hrad.cz/cs/prazsky-hrad/turisticky-rozcestnik/zlata-ulicka.shtml

Het Gemeentehuis

Het toonbeeld voor de Art Nouveau bouwkunst in Praag is het gemeente huis ‘Obecní dům’. Het gemeentehuis is gelegen aan het Plein van de Republiek ‘Náměstí Republiky’. Voorheen droeg dit plein de naam Hybernské. Het gebouw werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Tsjechische architecten Antonín Balšánek en Osvald Polivka. De mooiste ruimte is de Smetana Hal. Deze wordt regelmatig als concertzaal gebruikt. Op de begane grond en in de kelder zijn verschillende horeca gelegenheden te vinden.
www.obecnidum.cz/

Strahov klooster

Ooit had dit klooster net zoveel ontzag als de burcht van Praag. Helaas door brand werd het met de grond gelijk gemaakt. Het nieuwe en huidige Strahov klooster ‘Strahovský klášter’ werd grotendeels in de achttiende eeuw vervaardigd. Oudste delen, waaronder de Theologische hal, dateren uit de zeventiende eeuw. Behalve een klooster is er ook het Museum van de Nationale Literatuur en een kunstgalerie gevestigd.
www.strahovskyklaster.cz/index.asp

Musea in Praag

Op deze pagina ontbreken de musea van Praag. Deze vind je terug op de pagina met musea in Praag.

Meer info over Praag

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over de stad Praag:
bijzondere plaatsen in Praag

Praag informatie
Praag informatie
Praag informatie
Praag nieuws & tips
Praag top 10
Praag weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy