Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Praag op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Praag vind je terug op de vele Praag en Tsjechië sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Praag of Tsjechië kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Praag is een dynamische stad die op allerlei gebied nog volop in ontwikkeling is. Hierdoor kan informatie snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Activiteiten en tours in Praag

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Praag bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Praag.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Praag
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Praag via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Praag via GetYourGuide

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om Praag of elders in Tsjechië. Indien je vliegt zul je echter wel een geldig paspoort of ID-kaart moeten laten zien om jezelf te identificeren dat jij de betreffende passagier bent die op het vliegticket cq boarding pass vermeld staat. Ook in Tsjechië moet je je op verzoek van de politie kunnen legitimeren. Dus hoewel Tsjechië tot de Schengen-landen behoort waarin vrij reizen geldt, is het raadzaam om wel een geldig identificatiebewijs mee te nemen.

Houd er rekening mee dat kinderen hun eigen identiteitsbewijs moeten hebben. Indien je met de auto reist moet je je kentekenregistratiepapieren (kentekenbewijs) niet vergeten en ook een groene kaart bijhebben om aan te kunnen tonen dat je verzekerd bent.

Drinkwater

Het leidingwater in Praag is wat betreft gezondheid prima te drinken maar heeft wel een bijsmaak. Daarom kiezen de meeste toeristen voor mineraalwater uit de fles in plaats voor kraanwater.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in Tsjechië kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Apparaten uit Nederland zouden dus moeiteloos ingeplugd moeten kunnen worden in de Tsjechische wandcontactdozen.

Feestdagen

Tsjechië kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Tsjechische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
9 mei – Bevrijdingsdag
5 juli – Cyrillus- en Methodiusdag
6 juli – Jan Husdag
28 oktober – Onafhankelijkheidsdag
17 november – Dag van de Vrijheid en de Democratie
24 december – Kerstavond
25 en 26 december – Kerstmis
eind maart of in april is het Pasen (eerste en tweede Paasdag)



Fooien

Over het onderwerp fooien zijn zelfs de vele ervaren Tsjechië-bezoekers het niet eens met elkaar. Waar sommigen het hebben over enkele tientallen kronen fooi per tafel, daar gaan anderen meer richting het internationaal meer gangbare percentage van tien procent. Zelf ronden we af naar bedragen die hier tussen in zitten. Meestal is dit naar honderdtallen. Van een rekening van 2630 kronen maken we bijvoorbeeld 2800 kronen. Op die manier overschrijdt je de (inmiddels achterhaalde?) grens van enkele tientallen kronen en blijf je ook ruim voldoende onder de bovengrens van tien procent. Niet onbelangrijk is om ook rekening te houden met de plek waar je de rekening betaalt. Praag is een stad waar men zeker gewend is om fooien te krijgen, in tegenstelling tot kleinere dorpen in Tsjechië.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Fotograferen en filmen

Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. Op sommige plekken moet je extra betalen om te mogen fotograferen en/of filmen. Je krijgt dan meestal een sticker die je zichtbaar op je kleding moet dragen zodat het personeel kan zien dat je toestemming hebt om te fotograferen en/of filmen.

Geld

De officiële munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon. In Praag kun je ook op een aantal plekken met de euro betalen. Je krijgt het wisselgeld dan meestal in kronen. Op deze manier kun je vaak voordeliger geld wisselen dan in de wisselkantoren. Die hanteren vaak een ongunstige koers indien er geen commissie berekend wordt of juist een vrij hoge commissie als er een normale koers gehanteerd wordt. Een andere optie is voor vertrek geld te wisselen. Het is te adviseren om online Kronen te reserveren, dit neemt namelijk de provisiekosten weg.

Geldautomaten zijn er voldoende in Praag. Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je probleemloos geld pinnen, alhoewel de meeste Nederlandse banken kosten in rekening brengen wanneer er buiten de Eurozone gepind wordt. Vaak wordt de tegenkoers in euro’s weergegeven op het moment dat je aangegeven hebt hoeveel Tsjechische kronen je op wilt nemen.

Creditcards worden op veel toeristische plekken (hotels, restaurants, winkels in het centrum) geaccepteerd, maar absoluut niet overal. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende contant geld bij hebt.

TIP: Wisselkoers berekenen en Tsjechische kronen bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Tsjechische kroon ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je Tsjechische kronen bestellen, zodat je bij aankomst in Praag niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de kroon en bestel je geld eventueel direct online.

Gezondheid

In het geval van nood bel je net als bij ons naar het gratis noodnummer 112. De operator kan je in het Engels te woord staan. De ziekenhuizen hebben een eerstehulp-post waar je altijd terecht kunt als er sprake is van acute ziekte of ongevallen. Zorg ervoor dat je je verzekeringsbewijs bij hebt (European Health Insurance Card) en kijk of het misschien handig is om ter aanvulling ook een reisverzekering af te sluiten.

In het centrum van Praag zit een doktersdienst waar je als toerist terecht kunt: Health Centre Praag 1, Vodičkova 28 in Praag. Het telefoonnummer is +420 224 220 040. De praktijk is 24 uur per dag geopend. Artsen kunnen ook naar het hotel komen als dat noodzakelijk is.

Meer info op www.doctor-prague.cz

Internet / wifi

In steeds meer hotels en appartementencomplexen wordt internettoegang door middel van wifi aangeboden. De snelheid varieert heel sterk per accommodatie. Over het algemeen is de verbinding goed. Ook redelijk wat restaurants en bars in Praag bieden gratis internet via wifi aan. Je moet dan vaak wel eventjes om de login-gegevens vragen.

Drukte op de digitale snelweg kan net als in het normale verkeer ook op het internet tot vertragingen en opstoppingen leiden. Wie niet afhankelijk wil zijn van internet via wifi die kan gebruik maken van mobiel internet op de telefoon.

Natuurrampen

Praag heeft zelden te maken met natuurrampen. Aardbevingen, orkanen en andere heftige natuurfenomenen komen niet voor in Praag. Het enige serieuze risico waar je rekening mee moet houden is overstroming van de Moldau (Vltava). Deze wil met name in het voorjaar wel eens buiten haar oevers treden. Zo hebben in juni 2013 overstromingen in Centraal-Europa ook de binnenstad van Praag bedreigd. Waar er normaal 150 kubieke meter water per seconde ter hoogte van Praag door de Moldau stroomt werd er in de namiddag van 4 juni 2013 een hoeveelheid gemeten van maar liefst 3210 kubieke meter water per seconde.

Openingstijden van winkels

De meeste winkels in Praag zijn maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 tot 17:00 uur en op zaterdag allen ‘s morgens van 09:00 uur tot 12:00 uur. Grotere winkels supermarkten (o.a. Tesco) en warenhuizen zijn vaak langer open. Toeristenwinkels zijn meestal op zondag ook geopend.

Taal

In Praag spreekt men net als elders in Tsjechië spreekt Tsjechisch. In het toeristische Praag kun je je met Duits en in mindere mate Engels prima redden bij accommodaties, restaurants en winkels.

Tijdsverschil

Praag (Tsjechië) ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Tsjechië. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want Tsjechië kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Veiligheid

Tsjechië is een land dat er relatief gunstig uitspringt als het neerkomt op criminaliteitscijfers. Praag is wel een uitzondering, want omdat hier veel toeristen komen heb je hier ook te maken met meer criminaliteit. Zakkenrollerij, diefstal uit hotelkamers en zogenaamde controles door nep-agenten zijn dé trucs om toeristen van hun geld en waardevolle spullen te bestelen. Overvallen komen wel voor, maar minder frequent dan in andere Europese steden van deze omvang. Indien je bestolen bent kun je het beste op het politiebureau aangifte gaan doen. Voor een (reis)verzekering is een aangifte vaak een vereiste om voor een eventuele schadeloosstelling in aanmerking te komen.