Musea in Praag

In Praag is er een gevarieerd aanbod van musea. Sommige musea zijn lokaal georiënteerd, een aantal musea kennen een collectie die wat breder is. Houd er rekening mee dat musea tijdens het winterseizoen soms korter geopend zijn dan in de zomer. Over het algemeen is er geen vaste sluitdag zoals de maandag die in veel andere Europese steden gehanteerd wordt. Sommige musea zijn alle dagen van de week geopend, andere musea kennen verschillende sluitingsdagen.

Op deze pagina geven we een overzicht van musea in Praag die de moeite van het bezoeken waard kunnen zijn.Stedelijk Museum Praag

In het Stedelijk Museum staat de Tsjechische stad Praag centraal. Alles wat je wilt weten over de geschiedenis, de strijden die er gestreden zijn, de opstanden, de eigen cultuur en de lange bouwgeschiedenis van de stad wordt hier verteld. Het meest bijzondere is misschien nog wel de driedimensionale maquette van het historische centrum van de stad die gemaakt werd door Antonín Langweil.

Tsjechische Museum voor Schone Kunsten

Sinds de oprichting in 1963 heeft het Museum voor Schone Kunsten (CMVU) al heel wat mooie werken mogen ontvangen. Door de als maar groter wordende collectie heeft het museum al meerdere keren moeten verhuizen. Tegenwoordig is het museum gevestigd in de Oude Stad aan de Husova straat in het huis van de zwarte Madonna.

Het Nationaal Museum

Het Nationaal Museum mag oprecht het mooiste museum van de stad Praag worden genoemd. Het museum ligt aan het indrukwekkende Wenceslasplein ‘Václavské náměsti’ met het bekende ruiterstandbeeld van Wenceslas ‘Pomník svatého Václava’. Sinds het museum in 1818 werd opgericht is de collectie als maar groter, mooier en waardevoller geworden. Het huidige gebouw werd rond 1885 gebouwd. Verschillende periodes uit de geschiedenis hebben op het gebouw hun tol geëist en daarom zijn reconstructies zeker nodig. De enorme collectie van het Nationaal Museum ‘Narodní Muzeum’ is onderverdeeld in verschillende categorieën en locaties. Het Nationaal Museum van Praag mag dan ook wel een instituut worden genoemd. De afdelingen van het Nationaal Museum bestaan uit de prehistorie, archeologie, etnografie, munten en het theater.

Het Nationaal Museum van Praag

Nationale Galerie van Praag

Liefhebbers van bijzondere schilder- en beeldhouwkunst zijn op verschillende locaties van de Nationale Galerie van Praag op het juiste adres. Verdeeld over de stad zijn opmerkelijke kunstwerken uit de geschiedenis te bewonderen. Op locaties als paleis Sternberg vind je antieke kunst en in paleis Veletržní zijn vooral moderne en hedendaagse kunstwerken te vinden. Kijk op de onderstaande link waar je moet zijn.

Mozart Museum

Op de linker oever van de rivier de Moldau in de wijk Smíchov is het Mozart Museum te vinden. Het museum is gevestigd in een voormalige hoeve die vernoemd is naar de eigenaar Fanciscus van Bertram. Daarna werd het verkocht aan de opera zangeres Josephine Duschek die er vervolgens de componist Wolfgang Amadeus Mozart ontving. Mozart en zijn vrouw Constanze verbleven destijds in Villa Bertramka te Praag om het stuk Don Giovanni voor te bereiden. Villa Bertramka staat tegenwoordig dankzij de Mozart Society of America volledig in het teken van Mozart. In de tuin worden regelmatig concerten gegeven met klassieke muziek. Een deel van de muzikale documenten en instrumenten zijn te bewonderen in het Nationaal Museum van Praag.

Museum van het Communisme

De Fluwelen Revolutie was de duidelijk ommekeer voor het strenge regime wat Tsjecho-Slowakije en dus ook Praag in de greep had. Het communistische regime werd hiermee in 1989 omver geworpen. De zware periode die hieraan vooraf ging wordt op bijzondere wijze tentoongesteld in het Museum van het Communisme. Allerlei aspecten van het Sovjet Unie systeem worden belicht.

Museum Kampa

Houd je van moderne kunst? Bezoek dan het Museum Kampa. Dit museum heeft misschien wel de mooiste ligging van alle musea in Praag. Museum Kampa is een museum voor moderne kunst wat op het eiland Kampa en direct aan het water ligt. Het museum werd opgericht door de kunsthistoricus Meda Mládková en haar man Jan Victor Mládek. Bijzondere collecties zijn die van de abstracte schilder František Kupka en grondlegger van het kubisme Otto Gutfreund.

Museum Kampa

Nationaal Techniek Museum

Het NTM is opgericht in 1908 door een aantal hoogleraren van de Technische Universiteiten te Praag. Al snel wisten professoren als Julius Soklasa en Dr. Josef Gruber verschillende bedrijven te enthousiasmeren voor het oprichten en het belang van een technisch museum. En zo ontstond er langzaam een boeiende collectie met voldoende techniek om bezoekers te boeien. Tegenwoordig tref je er een aantal zeldzame objecten en een enorme bibliotheek met daarin veel opgeslagen kennis. Behalve het Nationaal Techniek Museum is op dit adres ook het transport museum van Praag gelegen.

Pedagogisch Komensky Museum

Jan Amos Comenius was een zeer wijze man die bekend werd om zijn bijzondere kijk op educatie. Als humanist heeft hij veel betekend voor het ontwikkelen van nieuwe schoolsystemen in landen als Zweden, Polen en Hongarije. Het door hem geschreven Latijnse boek ‘Janua linguarum reserata’ werd zijn beste werk genoemd. Het is daarna in verschillende talen vertaald. Dat deze man een eigen museum verdient staat dus vast.

Stadstransport Museum

In het museum voor openbaar vervoer ‘Muzeum MHD Stresovice’ in Praag, zijn topstukken uit de geschiedenis te bewonderen. Historische voertuigen zoals paardentrams uit 1886 en de eerste elektronische trams zijn mooie voorbeelden van wat je hier kunt verwachten. Voor de liefhebbers is er tevens een permanente tentoonstelling te vinden over de geschiedenis van de Praagse metro.

Alois Jirasek and Mikoláš Aleš Museum

Het zomerhuis ‘Letohrádek Hvězda’ behoorde eens toe aan aartshertog Ferdinand van Tirol, zoon van Ferdinand I. Door de jaren heen en wat oorlogen later is het huis verschillende malen aangepast, verbouwd en opgeknapt. Sinds het jaar 1949 is het huis een museum geworden ter ere van de Tsjechische schrijver Alois Jirasek. Behalve een aantal geslaagde romans heeft Jirasek ook veel toneelstukken geschreven. In het jaar 1951 is het museum uitgebreid met werken van de kunstenaar en illustrator Mikoláš Aleš. Verschillende werken zoals ‘Vlast’ zijn te zien in het Nationaal Theater. In het kasteel is tevens een permanente tentoonstelling te vinden over de ‘Slag op de Witte Berg’ die in de omgeving heeft plaatsgevonden.

Dvořák Museum

Als onderdeel van het Nationaal Museum van Praag is het Dvořák Museum vooral een herdenkingsplaats van de componist Antonín Dvořák. Zijn meest bekende werken zijn Requiem en Stabat Mater. Allerlei geschreven muziek, foto’s en documenten geven een blik in het leven van deze meesterlijke componist. Het barokke onderkomen uit de achttiende eeuw is zeker een bezoekje waard.

Mucha Museum

Met de kennismaking van de Jugendstil kunststroming steeg ook de populariteit van Alfons Mucha. Deze kunstenaar uit Moravië bezocht graag verschillende Europese landen om vervolgens zijn opvattingen over zaken als religie, cultuur en veldslagen te verwerken in de vele schilderijen. Veel van zijn werk alsmede een aantal van zijn persoonlijke spullen zijn tentoongesteld in het Mucha Museum te Praag.

Museum van Tsjechisch Kubisme

In het opvallende pand aan de Ovocný trh midden in het centrum van Praag is het Muzeum Českého Kubismu gevestigd. Zowel het huis als de inhoud hebben een verhaal te vertellen. De naam van het huis ‘huis van de zwarte Madonna’ is terug te leiden naar het barokke beeld wat op de hoek in de gevel is terug te vinden. Het kubistische gebouw werd ontworpen door de grondlegger van de moderne Tsjechische architectuur, Josef Gočár. Op de boven gelegen verdiepingen is een permanente tentoonstelling te bewonderen met werken van Bohumil Kubišta, Otto Gutfreund en Pavel Janák. Zij allen vertegenwoordigen het Tsjechische kubisme. De grondlegger van moderne Tsjechische architectuur is.

Historisch museum in het Lobkowicz Paleis

De vermogende familie Lobkowicz hebben een prachtige erfenis achtergelaten. Het Lobkowicz paleis ‘Lobkowiczký palác’ is tegenwoordig opengesteld als museum met daarin ontelbare waardevolle objecten uit het verleden. Verschillende decoratieve kunst uit de zestiende tot twintigste eeuw en wapens uit die tijd zijn voorbeelden van wat je er kunt verwachten.