Praag bezoeken

Praag behoort tot de meest populaire stedentripbestemmingen van Europa. De combinatie van een prachtige historische binnenstad, een vracht aan bezienswaardigheden en musea en de nog steeds relatief gunstige prijzen maken van Praag een geliefde vakantiebestemming. Nederlanders weten de weg naar Praag dan ook massaal te vinden. Als je door de straten van Praag loopt dan zal je opvallen hoe vaak je mensen om je heem Nederlands hoort spreken. Praag is een bestemming die jong en oud aan zal spreken. Voor kinderen is Praag prima te doen, hoewel het aantal attracties dat kinderen echt aanspreekt wel vrij beperkt is.

Op eigen houtje of georganiseerd?

Praag is een bestemming waar je eigenlijk geen tussenpersoon voor nodig hebt. Wat betreft gemak maakt het op een stedentrip naar Praag meestal weinig verschil uit of je de verschillende onderdelen zelf boekt of dat je dit via een reisorganisatie doet. De meerwaarde kan zitten in het feit dat het transport van en naar het vliegveld inbegrepen is of dat er zelfs een compleet excursiepakket in Praag inbegrepen zit in de reis. Zo niet dan moet je vooral op prijs gaan vergelijken. Soms komt een reisorganisatie goed uit zo’n vergelijking omdat ze vluchten en/of accommodaties tegen gunstige tarieven in hebben kunnen kopen. Wie slim is die doet zijn eigen prijsvergelijking en kijkt waar je uiteindelijk onder de streep goedkoper uit bent. Het wel of niet onder de dekking van het garantiefonds vallen moet je hiermee ook mee laten wegen. Indien een reis volledig door het garantiefonds gedekt is, is je financiële risico beperkt.Overnachten

Praag biedt een groot scala aan overnachtingsmogelijkheden. Van oudsher zie je dat Praag, net als elders in Tsjechië, nog best wel wat pensions telt. Na de val van het communisme is het aanbod van accommodaties snel veranderd. Het aantal nieuwe, moderne hotels nam toe. Buitenlandse hotelketens begonnen vestigingen in Praag te openen. In de loop der tijd zijn de hotelkamerprijzen in Praag ook aardig toegenomen, hoewel ze in vergelijking tot andere Europese hoofdsteden nog steeds relatief gunstig liggen. Over het algemeen geldt dat accommodaties in de Oude Stad aanzienlijk duurder zijn dan hotels, pensions en appartementen die buiten het toeristische centrum liggen.

Wie wil besparen op hotelovernachtingen in Praag die kan daarom het beste een hotel kiezen dat net buiten het historische centrum ligt. Het is dan vooral interessant om een zakenhotel te nemen als je in het weekend gaat. De kamerprijzen liggen dan meestal lager dan doordeweeks. Hierdoor kun je voor hetzelfde geld een luxere kamer boeken of ben je gewoonweg minder geld kwijt aan je overnachting. Een verschijnsel dat de afgelopen jaren een enorme toevlucht genomen heeft is het aanbod van appartementen in de stad Praag. Net als in andere populaire steden zijn websites zoals Wimdu.nl, Waysostay.com en sommige hotelboekingssites zoals booking.com ingesprongen op de vraag naar betaalbare accommodaties die veel ruimte en/of luxe bieden. Vooral als je met een gezin naar Praag reist is het overnachten in een appartement vaak veel gunstiger geprijsd dan een hotelovernachting. De extra ruimte krijg je op de koop toe! Als je wilt zou je zelf kunnen koken. De prijzen voor uit eten zijn in Praag echter nog zo gunstig dat de meeste mensen ervoor kiezen om toch uit te gaan eten.

Kamperen bij Praag kan ook. Rondom Praag liggen er diverse campings. Deze liggen vaak binnen een half uur reistijd van het centrum van Praag. Sommige campings zijn alleen in het zomerseizoen open, sommige zijn het hele jaar geopend. Campings bij Praag zijn o.a. Camping Oase en Camping Drusus.

Appartement in Praag

Voordeliger overnachten in Praag

Wie slim is die gaat natuurlijk op zoek naar de laagste prijs om te overnachten in Praag. Wat natuurlijk van invloed is, is waar en wanneer dat je je stedentrip naar Praag maakt. Wat niet iedereen weet is dat er voor dezelfde hotelkamer of appartement op dezelfde reisdata soms flinke prijsverschillen voor kunnen komen. Soms scheelt het slechts enkele euro’s, maar soms kan het verschil oplopen tot meer dan vijftig procent! Dat komt door de verschillende prijsafspraken en voorwaardes die de tussenpartijen zoals Booking, Amoma of Expedia bij de accommodaties hebben. Zelf vergelijken is bijna geen doen, want dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken zelf altijd Trivago om de goedkoopste kamers in Praag te vinden. Deze populaire hotelsite vergelijkt voor jouw reisdata alle prijzen van hotels, appartementen, hostels en pensions met elkaar en laat je vervolgens zien waar je het goedkoopste kunt boeken. Handiger kan het toch niet?

Bekijk de laagste prijzen voor hotels, appartementen en pensions in Praag via trivago.nl

Praag ontdekken

Je kunt Praag prima te voet ontdekken. Veel toeristen kiezen er echter voor om Praag onder begeleiding van een kundige gids te verkennen. Dat kan met de bus, deels per boot of met een leuke fietstocht door Praag. Vanwege de drukte is het handig om vooraf je door Praag te reserveren.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende Praag tours vooraf boeken:
Praag fietstour met Nederlandse gids
Hop hop hop off bus Praag
Praag in één dag (incl. driegangenmaaltijd, boottocht en transfers)

Winkelen in Praag

Het communisme heeft jarenlang het dagelijks leven in Praag bepaald. Praag is daarom van oudsher geen echte winkelstad. De omschakeling naar een vrije markteconomie heeft hier wel vrij rap verandering in gebracht. Praag begint daarom steeds meer aantrekkelijk te worden als winkelstad. Als het niet het aanbod is, dan is het wel de prijs die ervoor zorgt dat je tot winkelen aangespoord wordt. Over het algemeen liggen de prijzen hier iets gunstiger dan bij ons. Bij internationale ketens zie je dat ze ook niet gek meer zijn. De prijzen van de grote merken liggen dan ook op een vergelijkbaar niveau met veel andere West-Europese steden. Populaire winkelstraten zijn Národní, Na Příkopĕ, het Wenceslasplein en Pařížská. Een populair overdekt winkelcentrum is Pàlladium.

winkelcentrum in Praag

Eten en drinken

In Praag kun je zowel van de Tsjechische keuken als van veel internationale keukens genieten. Wie van typisch Tsjechische gerechten houdt die kan dat verspreid door heel de stad eten. Hiervoor geldt absoluut dat hoe verder je van het historisch centrum bent, des te goedkoper de maaltijden worden. De Tsjechische keuken is geïnspireerd op de keukens van omringende landen zoals Hongarije, Duitsland en Oostenrijk. Dat betekent vooral veel vlees, aangevuld met aardappelen, knoedels, bosvruchten en slechts bescheiden porties groente. In het wildseizoen kun je vaak uitstekende wildgerechten eten. Aanraders zijn verder schnitzels (gepaneerd), worst, goulash met knoedels en knoflooksoep. Als je geluk hebt kun je langzaam gegaard wild zwijn eten.

Ook in Praag kun je prima schnitzels eten

Wie niet zo van de Tsjechische keuken houdt die kan allerlei andere soorten eten krijgen. Italiaans, Aziatisch, Mexicaans, Russisch… je kunt het allemaal krijgen in Praag. Er is wel redelijk wat kwaliteitsverschil. Wij checken meestal de restaurantreviews op tripadvisor.com voordat we een restaurant binnen gaan. Vaak geeft dat wel een redelijke indicatie wat betreft de kwaliteit. Pas op dat je je niet laat lokken door goedkope toeristenmenu’s in het historisch centrum. Uiteindelijk is de rekening waarschijnlijk net zo hoog als elders. Dat kan veroorzaakt worden door cover charge, (betaald) brood op tafel en het automatisch serveren van (en dus ook duurdere) grote glazen bier en fris.

Bier drinken in Praag