Reizen naar Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag ligt op nog geen negenhonderd autokilometers vanaf het centraal in Nederland gelegen Utrecht. Bij normale verkeer- en weersomstandigheden rijdt je in ongeveer acht uur van Utrecht naar Praag. De meeste mensen die Praag met de auto bezoeken doen dat als onderdeel van een rondreis door Tsjechië. Een redelijk groot deel van de Nederlandse toeristen kiest ervoor om met het vliegtuig naar Praag te reizen. Mede door de opkomst van de lowcost airlines is vliegen naar Praag zeer populair.Met de auto naar Praag

Praag bereik je vanuit Nederland door via Duitsland te reizen. De autosnelwegen in Duitsland zijn prima. Houd er wel rekening mee dat het op sommige routes tijdens de vakanties drukker kan zijn. Waar je als Nederlander rekening mee moet houden is dat je voor de autosnelwegen in Tsjechië een tolvignet nodig hebt. Dit kun je vooraf via internet kopen of voordat je de grens passeert bij een tankstation. Let ook op dat je geen alcohol in je bloed hebt zodra je Tsjechië inrijdt. De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 0,0 promille. Alcohol is dus niet toegestaan in het verkeer. Ook een aandachtspunt is dat je in Tsjechië verplicht bent om met je verlichting aan te rijden. Dit geldt gedurende de hele dag en tijdens alle weersomstandigheden.

Vliegen naar Praag

Een redelijk groot deel van de toeristen die naar Praag reist, doet dat via de lucht. Vanuit meerdere Nederlandse luchthavens kun je rechtstreeks naar het internationale vliegveld van Praag vliegen. Václav Havel luchthaven Praag ligt zo’n vijftien tot twintig kilometer ten noordwesten van het centrum van Praag. KLM en Transavia vliegen rechtstreeks op Praag. KLM doet dat vanaf Schiphol Airport in Amsterdam. Transavia vliegt het ene seizoen vanaf Rotterdam en het andere seizoen vanaf Eindhoven rechtstreeks op Praag. De vluchttijd bedraagt gemiddeld iets meer dan een uur.  De officiële vluchtduur ligt meestal rond de anderhalf uur. In de praktijk zit je vrijwel nooit zolang in de lucht. Vanuit Brussel en Düsseldorf (Duitsland) zijn er volop alternatieve vluchten naar Praag te boeken. Wie goedkope vliegtickets naar Praag wil boeken die moet er over het algemeen vroeg bij zijn. Ook zijn de Werelddealweken van KLM een prima moment om een vlucht naar Praag te boeken.

Per bus of trein

Vanuit Nederland per spoor naar Tsjechië reizen kan met verschillende treinverbindingen. De meeste verbindingen gaan naar of via Praag. Rechtstreeks met de trein naar Tsjechië reizen is niet meer mogelijk. Je zult altijd tenminste één keer over moeten stappen. Een veel gebruikte overstapplek is Berlin Hauptbahnhof. Treintickets voor treinreizen naar Praag en andere bestemmingen in Tsjechië zijn te koop via www.nsinternational.nl.

Sinds maart 2024 is er een tweede aanbieder van treinreizen naar Praag bijgekomen: je kunt met de nachttrein van European Sleeper in Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Schiphol, Amsterdam, Amersfoort en Deventer opstappen om via Berlijn en Dresen naar Praag te reizen. De gehele trip neemt vanaf Amsterdam ongeveer 12,5 uur in beslag.

Er zijn meerdere mogelijkheden om per bus naar Praag te reizen. Een aantal Nederlandse reisorganisaties biedt busreizen aan naar Praag, soms in combinatie met andere steden zoals het Duitse Dresden of het Oostenrijkse Wenen.

Wie alleen een losse busreis naar Praag wil boeken die kan met Eurolines of Flixbus naar Praag reizen. De bussen komen aan op het internationale busstation Florenc. De route Amsterdam-Praag dagelijks gereden. Vaak zit er een overstap in de route, soms zelfs twee. Vertrek vanaf Amsterdam geschiedt vanaf Amsterdam Station Duivendrecht of vanaf Amsterdam Sloterdijk.

Van het vliegveld naar de stad

De beste drie manieren om vanaf het vliegveld naar het centrum van Praag te reizen is per taxi, per minibus of per bus. Taxi’s kun je vooraf boeken tegen een vaste prijs. Je kunt ook ter plaatse een taxi naar het centrum nemen. De kosten vallen over het algemeen mee. Een taxirit neemt normaal gesproken 30 tot 40 minuten in beslag.

Via Taxi2Airport kun je vooraf exact zien wat jouw taxirit van of naar de luchthaven kost. Geen stress om de beschikbaarheid of angst om oplichting. Je weet immers vooraf exact wat je kwijt bent en de chauffeur staat op tijd te wachten op de luchthaven of pikt je op de afgesproken tijd op bij je hotel, appartement of elders. Je kunt je taxirit(ten) vooraf online boeken. Annuleren kan ook, als blijkt dat je reis uiteindelijk niet doorgaat!

Bekijk de prijzen op Taxi2Airport voor taxiritten van/naar de luchthaven van Praag

De bus is een goedkoop alternatief. In ongeveer drie kwartier kun je naar jaartje Praag reizen tegen een fractie van wat een taxirit kost. Met de bus kun je kiezen uit de reguliere buslijnen naar de stad. Dit zijn buslijnen nummers 119 en 254. Kaartjes kun je in de aankomsthal kopen. Vergeet niet om je kaartje af te stempelen als je de bus betreedt.
Als je ’s nachts aankomt in Praag dan kun je nachtbus 510 nemen. Deze rijdt van middernacht tot half vier ’s morgens naar de tramhalte Divoka Sarka. Van daaruit kun je per tram verder reizen naar het Wenceslasplein of Namesti Republiky.

Er rijdt ook een Airport Express. Deze snelle busdienst vormt de verbinding tussen het vliegveld en Praha Hlavní nádraží (Praag Centraal Station). Onderweg wordt er ook gestopt bij metrostation Dejvickám en treinstation Masarykovo.

Een mooie combinatie tussen een taxi en een bus zijn de minibussen. Deze minibussen brengen maximaal acht passagiers naar hun hotels. Feitelijk een soort van deeltaxi dus. Deze minibussen vertrekken ongeveer ieder half uur. De reistijd kan wel aardig oplopen als je de laatste bent die afgezet wordt. Prijstechnisch is het reizen per minibus alleen interessanter dan reizen per taxi als je alleen reist. Anders is een taxi net zo duur of zelfs goedkoper.