Vervoer in Praag

Tijdens je stedentrip naar Praag wil je jezelf ongetwijfeld gaan verplaatsen. Er zijn weinig mensen die naar Praag reizen om daar vervolgens de gehele tijd in het hotel door te brengen. Nee, om de stad te voelen, te zien en te ontdekken moet je er op uit. Praag is een redelijk grote stad maar wel met een redelijk compacte binnenstad. Het is dus goed te doen om Praag vooral te voet te doen. Wil je het aantal wandelkilometers wat beperken dan zijn er andere manieren om je binnen Praag te verplaatsen, zoals de tram, de bus en de hop-on-hop-off  toeristenbus die speciale toeristische routes rijdt waarbij je onderweg ook nog het nodige ziet.

Op deze pagina hebben we de meest gebruikte vormen van vervoer in Praag op een rijtje gezet.Openbaar vervoer

Binnen het centrum van Praag kun je je verplaatsen met verschillende vormen van openbaar vervoer. De metro gebruik je vooral om wat langere afstanden te overbruggen. De metro en bus zijn vaak wat handiger als je in het hart van de stad transport nodig hebt.

Kaartjes voor de tram koop je in bij krantenkiosken, op sommige metrostations, bij sommige tramhaltes en bij informatiekantoren van de stad Praag (PIS). De dienstregelingen van de trams vind je bij iedere tramhalte.

Als je geen gedoe met losse kaartjes wilt dan kun je een meerrittenkaart, een dagkaart of een driedagenkaart kopen. Voor kinderen tot 6 jaar heb je geen kaartjes nodig. Deze reizen gratis op het openbaar vervoer. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar geldt er een gereduceerd tarief. Je moet echter wel hun leeftijd kunnen bewijzen door middel van een identiteitsbewijs met foto.

Ook handig is de Prague Tourist Card. De Prague Tourist Card is een toeristenkaart waarmee je gratis fast track toegang krijgt tot het Kasteel van Praag en een prachtige rondvaart over de Vlatva. Daarnaast zit er een 48-uurs kaart voor de hop-on-hop-off bus van Praag inbegrepen. Tevens krijg je  20% korting op diverse attracties, boottochten, rondleidingen en voorstellingen. Optioneel kun je de Praag Travel Card toevoegen. Hiermee kun je binnen Praag 3 dagen gratis reizen met het openbaar vervoer (bus, tram en metro). Daarnaast krijg je een gratis privétransfer vanaf de luchthaven van Praag naar je accommodatie in Praag.

Meer info over de Prague Tourist Card

Een tram in Praag

Taxi

Door heel Praag vind je taxi’s die je van A naar B kunnen brengen. Hoewel Tsjechië een vrij goedkoop land is, zijn de taxi’s in Praag dat verhoudingsgewijs niet. De standaardtarieven vallen over het algemeen nog wel mee. Normaliter zou je binnen het centrum van de stad voor maximaal een tientje een rit moeten kunnen maken van pakweg vijf tot zes kilometer. De taxichauffeurs in Praag hebben echter een reputatie dat ze er alles aan doen om hun klanten op te lichten. Zo schijnen ze geregeld routes te kiezen die niet al te gunstig zijn voor de klant. Denk daarbij niet alleen aan extra kilometers, maar vooral ook aan stukken weg waar drukte voor extra tijd zorgt (en dus hogere kosten). Een veelvuldig bewezen truc die toegepast wordt is de zogenaamde ’turbo knop’. Dit is een knop in de buurt van de versnellingspook van de taxi. De chauffeur kan deze knop activeren. Vanaf het moment dat hij dat doet gaat de taximeter sneller lopen.

Het betekent natuurlijk niet dat alle taxichauffeurs zo te werk gaan. Maar wees wel gewaarschuwd.

taxi's wachtend op een taxistandplaats in Praag

Autorijden in Praag

Wie met de auto naar Praag gaat die zal er rekening mee moeten houden dat de belangrijkste wegen in het centrum erg druk kunnen zijn, zeker rond de ochtend- en avondspits. Over het algemeen ervaart de gemiddelde toerist het autorijden in Praag niet als een pretje. Je kunt eigenlijk beter je auto in een parkeergarage of op een parkeerterrein zetten en vervolgens met het openbaar vervoer en te voet de stad verkennen. Wie toch met de auto Praag gaat verkennen die moet rekening houden met eenrichtingswegen, regelmatige omleidingen door wegwerkzaamheden en het soms erg lastig vinden van parkeerplek.

Stadstours

Er zijn verschillende manier om al dan niet georganiseerd Praag te verkennen. Zo kun je deelnemen aan een segway tour, kun je een rondrit boeken met een klassieke auto, zijn er fietstaxi’s (vooral vanaf het Oudestadsplein), kun je met paard en wagen door Praag gereden worden en is er een hop-on-hop-off tour beschikbaar in Praag. Bij deze laatste vorm van transport kun je onbeperkt op- en afstappen gedurende de geldigheid van je kaartje. Wie actief Praag wil verkennen die kan deelnemen aan een stadsrondwandeling. In Praag zijn een groot aantal gidsen actief die rondwandelingen aanbieden in allerlei talen.

Dit zie je best veel in Praag: rondritten met een klassieke auto

Rondvaart

In het zomerseizoen (april tot en met oktober) kun je meevaren met een rondvaart op de Moldau (Vltava). Je kunt kiezen uit een groot aantal verschillende rondvaarten. Het meest populair zijn de korte rondvaarten, die meestal nog geen uur duren. Je hebt echter ook speciale tochten zoals dinercruises (incl. avondeten), avondcruises en speciale themarondvaarten. Vanaf Praag kun je per boot ook diverse dagtochten maken naar plaatsen en bezienswaardigheden in de omgeving van Praag.

rondvaart op de Moldau