Reizen naar Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag ligt op nog geen negenhonderd autokilometers vanaf het centraal in Nederland gelegen Utrecht. Bij normale verkeer- en weersomstandigheden rijdt je in ongeveer acht uur van Utrecht naar Praag. De meeste mensen die Praag met de auto bezoeken doen dat als onderdeel van een rondreis door Tsjechië. Een redelijk groot deel van de Nederlandse toeristen kiest ervoor om met het vliegtuig naar Praag te reizen. Mede door de opkomst van de lowcost airlines is vliegen naar Praag zeer populair.

Praag bezienswaardigheden

Praag is een prachtige historische stad waar heel veel te zien en te doen is. Uit het enorme aanbod van bezienswaardigheden in Praag heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien samengesteld:
Praag bezienswaardigheden top 10

Met de auto naar Praag

Praag bereik je vanuit Nederland door via Duitsland te reizen. De autosnelwegen in Duitsland zijn prima. Houd er wel rekening mee dat het op sommige routes tijdens de vakanties drukker kan zijn. Waar je als Nederlander rekening mee moet houden is dat je voor de autosnelwegen in Tsjechië een tolvignet nodig hebt. Dit kun je vooraf via internet kopen of voordat je de grens passeert bij een tankstation. Let ook op dat je geen alcohol in je bloed hebt zodra je Tsjechië inrijdt. De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 0,0 promille. Alcohol is dus niet toegestaan in het verkeer. Ook een aandachtspunt is dat je in Tsjechië verplicht bent om met je verlichting aan te rijden. Dit geldt gedurende de hele dag en tijdens alle weersomstandigheden.

Vliegen naar Praag

Een redelijk groot deel van de toeristen die naar Praag reist, doet dat via de lucht. Vanuit meerdere Nederlandse luchthavens kun je rechtstreeks naar het internationale vliegveld van Praag vliegen. Václav Havel luchthaven Praag ligt zo’n vijftien tot twintig kilometer ten noordwesten van het centrum van Praag. KLM en Transavia vliegen rechtstreeks op Praag. KLM doet dat vanaf Schiphol Airport in Amsterdam. Transavia vliegt vanaf Rotterdam rechtstreeks op Praag. De vluchttijd bedraagt gemiddeld iets meer dan een uur. Vanuit Brussel en Düsseldorf (Duitsland) zijn er volop alternatieve vluchten naar Praag te boeken. Wie goedkope vliegtickets naar Praag wil boeken die moet er over het algemeen vroeg bij zijn. Ook zijn de Werelddealweken van KLM een prima moment om een vlucht naar Praag te boeken.

Per bus of trein

Praag is per trein bereikbaar vanuit Nederland. Vanuit Amsterdam kun je met de nachttrein naar Praag reizen. Je vertrekt dan om 19:01 's avonds en komt rond half tien in de ochtend in Praag aan. Overdag gaan er geen rechtstreekse treinen vanuit Nederland naar Praag.
Met de bus naar Praag kan ook. Dat kan door middel van een georganiseerde busreis, waarbij overnachtingen en vaak ook excursies ter plaatse inbegrepen zitten. Alleen de busreis kan ook. Eurolines biedt busreizen naar Praag aan met vertrek vanaf Amsterdam. Zowel de heen- als de terugrit vinden 's nachts plaats. Je reist met Eurolines in ongeveer 14 uur tussen Praag en Amsterdam.

Van het vliegveld naar de stad

De beste drie manieren om vanaf het vliegveld naar het centrum van Praag te reizen is per taxi, per minibus of per bus. Taxi’s kun je vooraf boeken tegen een vaste prijs. Je kunt ook ter plaatse een taxi naar het centrum nemen. De kosten vallen over het algemeen mee. Een taxirit neemt normaal gesproken 30 tot 40 minuten in beslag.

Via TaxiTender kun je vooraf exact zien wat jouw taxirit van of naar de luchthaven kost. Geen stress om de beschikbaarheid of angst om oplichting. Je weet immers vooraf exact wat je kwijt bent en de chauffeur staat op tijd te wachten op de luchthaven of pikt je op de afgesproken tijd op bij je hotel, appartement of elders. Je kunt je taxirit(ten) vooraf online boeken. Annuleren kan ook, als blijkt dat je reis uiteindelijk niet doorgaat!

Bekijk de prijzen op TaxiTender voor taxiritten van/naar de luchthaven van Praag

De bus is een goedkoop alternatief. In ongeveer drie kwartier kun je naar jaartje Praag reizen tegen een fractie van wat een taxirit kost. Met de bus kun je kiezen uit de reguliere buslijnen naar de stad. Dit zijn buslijnen nummers 119 en 254. Kaartjes kun je in de aankomsthal kopen. Vergeet niet om je kaartje af te stempelen als je de bus betreedt.
Als je ’s nachts aankomt in Praag dan kun je nachtbus 510 nemen. Deze rijdt van middernacht tot half vier ’s morgens naar de tramhalte Divoka Sarka. Van daaruit kun je per tram verder reizen naar het Wenceslasplein of Namesti Republiky.

Er rijdt ook een Airport Express. Deze snelle busdienst vormt de verbinding tussen het vliegveld en Praha Hlavní nádraží (Praag Centraal Station). Onderweg wordt er ook gestopt bij metrostation Dejvickám en treinstation Masarykovo.

Een mooie combinatie tussen een taxi en een bus zijn de minibussen. Deze minibussen brengen maximaal acht passagiers naar hun hotels. Feitelijk een soort van deeltaxi dus. Deze minibussen vertrekken ongeveer ieder half uur. De reistijd kan wel aardig oplopen als je de laatste bent die afgezet wordt. Prijstechnisch is het reizen per minibus alleen interessanter dan reizen per taxi als je alleen reist. Anders is een taxi net zo duur of zelfs goedkoper.

Reizen in Praag

Binnen het centrum van Praag kun je je verplaatsen met verschillende vormen van openbaar vervoer. De metro gebruik je vooral om wat langere afstanden te overbruggen. De metro en bus zijn vaak wat handiger als je in het hart van de stad transport nodig hebt.

Kaartjes voor de tram koop je in bij krantenkiosken, op sommige metrostations, bij sommige tramhaltes en bij informatiekantoren van de stad Praag (PIS). De dienstregelingen van de trams vind je bij iedere tramhalte.

Als je geen gedoe met losse kaartjes wilt dan kun je een meerrittenkaart, een dagkaart of een driedagenkaart kopen. Voor kinderen tot 6 jaar heb je geen kaartjes nodig. Deze reizen gratis op het openbaar vervoer. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar geldt er een gereduceerd tarief. Je moet echter wel hun leeftijd kunnen bewijzen door middel van een identiteitsbewijs met foto.

Een goed alternatief voor het openbaar vervoer is de benenwagen. Het historisch centrum van Praag is compact genoeg om veel van het moois dat er in de stad te zien is te voet te verkennen. Deze vorm van vervoer is ook nog eens gezond. Beweging is goed en deze vorm van duurzaam transport draagt bij aan een beter milieu.

Auto rijden in Praag

Wie met de auto naar Praag gaat die zal er rekening mee moeten houden dat de belangrijkste wegen in het centrum erg druk kunnen zijn, zeker rond de ochtend- en avondspits. Over het algemeen ervaart de gemiddelde toerist het autorijden in Praag niet als een pretje. Je kunt eigenlijk beter je auto in een parkeergarage of op een parkeerterrein zetten en vervolgens met het openbaar vervoer en te voet de stad verkennen. Wie toch met de auto Praag gaat verkennen die moet rekening houden met eenrichtingswegen, regelmatige omleidingen door wegwerkzaamheden en het soms erg lastig vinden van parkeerplek.

Stadstours

Er zijn verschillende manier om al dan niet georganiseerd Praag te verkennen. Zo kun je deelnemen aan een segway tour, kun je een rondrit boeken met een klassieke auto, zijn er fietstaxi’s (vooral vanaf het Oudestadsplein), kun je met paard en wagen door Praag gereden worden en is er een hop-on-hop-off tour beschikbaar in Praag. Bij deze laatste vorm van transport kun je onbeperkt op- en afstappen gedurende de geldigheid van je kaartje. Wie actief Praag wil verkennen die kan deelnemen aan een stadsrondwandeling. In Praag zijn een groot aantal gidsen actief die rondwandelingen aanbieden in allerlei talen.

Rondvaart

In het zomerseizoen (april tot en met oktober) kun je meevaren met een rondvaart op de Moldau (Vltava). Je kunt kiezen uit een groot aantal verschillende rondvaarten. Het meest populair zijn de korte rondvaarten, die meestal nog geen uur duren. Je hebt echter ook speciale tochten zoals dinercruises (incl. avondeten), avondcruises en speciale themarondvaarten. Vanaf Praag kun je per boot ook diverse dagtochten maken naar plaatsen en bezienswaardigheden in de omgeving van Praag.
 

Prague Card

De Prague Card is een toeristenkaart waarmee je gratis toegang krijgt tot meer dan veertig bezienswaardigheden en musea in Praag. Tevens krijg je korting op diverse attracties, boottochten, rondleidingen en voorstellingen. Tegen een kleine meerprijs kun je ook binnen Praag gratis met het openbaar vervoer reizen (bus, tram en metro). Je kunt de Prague Card aanschaffen met ene geldigheid van 2, 3 of 4 dagen. Of het rendabel is hangt van meerdere factoren af. Als je weinig musea en andere bezienswaardigheden bezoekt dan is het al vaak goedkoper om gewoon losse kaartjes te kopen. Sommige mensen kiezen echter ook voor het gemak dat de Prague Card biedt boven alles los te regelen.

Meer info over Praag

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over de stad Praag:
bijzondere plaatsen in Praag

Praag informatie
Praag informatie
Praag informatie
Praag nieuws & tips
Praag top 10
Praag weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy