Het weer in Praag

Praag heeft net als Nederland een gematigd zeeklimaat. Dat komt omdat Praag, zij het in iets mindere mate dan Nederland, onder de invloedssfeer van de Noordzee en de Atlantische Oceaan staat. In grote lijnen zijn er dan ook overeenkomsten te zien tussen het weer in Praag en het weer in Nederland. Toch zijn er behalve overeenkomsten ook wel degelijk verschillen. Omdat Praag een stuk verder landinwaarts ligt is zoals gezegd de invloed van de zee minder. Dit resulteert in over het algemeen grotere afwijkingen van de langjarige jaargemiddeldes. De klimaatcijfers bieden dus minder garanties.

Praag bezienswaardigheden

Praag is een prachtige historische stad waar heel veel te zien en te doen is. Uit het enorme aanbod van bezienswaardigheden in Praag heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien samengesteld:
Praag bezienswaardigheden top 10

Klimaattabel van Praag

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 1 -4 2 uur 14 dagen 24 mm n.v.t.
februari 4 -3 3 uur 13 dagen 23 mm n.v.t.
maart 9 0 4 uur 13 dagen 31 mm n.v.t.
april 14 3 6 uur 12 dagen 38 mm n.v.t.
mei 19 8 7 uur 14 dagen 77 mm n.v.t.
juni 23 11 7 uur 14 dagen 73 mm n.v.t.
juli 24 13 7 uur 14 dagen 66 mm n.v.t.
augustus 24 12 7 uur 13 dagen 70 mm n.v.t.
september 20 9 5 uur 12 dagen 40 mm n.v.t.
oktober 14 5 4 uur 13 dagen 32 mm n.v.t.
november 7 1 2 uur 15 dagen 33 mm n.v.t.
december 3 -2 2 uur 15 dagen 25 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Neerslag

Met ruim vijfhonderd millimeter neerslag per jaar is Praag een stuk droger dan Nederland. In de zomermaanden komen de hoeveelheden neerslag en het aantal neerslagdagen nog aardig overeen, maar met name in het najaar en in iets mindere mate in de winter en het najaar is Praag aanzienlijk droger. Dat komt enerzijds omdat de zomermaanden net als grote delen van Europa te maken kunnen krijgen met de kenmerkende zomerse (onweers-)buien, waarbij er vaak een einde gemaakt wordt aan een aantal warme tot zeer warme dagen. In Praag kan er dan soms tientallen millimeters neerslag in n etmaal vallen. Buiten de zomers is de kans op regen een heel stuk kleiner. Met nog geen dertig millimeter aan neerslag gemiddeld per maand zijn de wintermaanden december, januari en februari zelfs droog te noemen.

Sneeuw

Een redelijk deel van de neerslag in de winter valt in de vorm van sneeuw of andere winterse neerslag. Gemiddeld valt er per jaar 71 centimeter sneeuw, waarvan een deel blijft liggen en een deel dezelfde dag nog verdwenen is of direct bij aanraking met de grond smelt (zogenaamde natte sneeuw). De grootste kans op sneeuwval heb je in de maanden december, januari en februari. In november en maart is de kans kleiner. Tevens gaat het dan vaker om natte sneeuw dan om blijvende sneeuw. In oktober sneeuwt het eens in de veertig jaar en de maand april is gemiddeld eens in de vijf tot tien jaar goed voor wat sneeuw.

Temperatuur

Het temperatuurpatroon loopt gelijk met veel West-Europese bestemmingen. De maand januari is het koelst met een gemiddelde maximumtemperatuur die net boven het vriespunt ligt en een gemiddelde minimumtemperatuur van enkele graden onder nul. Hoewel de maand februari statistisch gezien al wat warmer is, is de kans op extreme kou in deze laatste echte wintermaand bijna even hoog als in januari. Vanaf maart zie je een gestage opmars van de temperatuur totdat deze in juli en augustus gemiddeld rond de 24 graden Celsius uitkomt. Het gaat, net als andere maanden overigens, echt om een gemiddelde waarbij er soms flinke afwijkingen mogelijk zijn. Hartje zomer is een temperatuur van tenminste 18 graden vrijwel gegarandeerd. De meeste dagen komt het kwik uit op waardes die tussen de 21 en 27 graden Celsius liggen. Echter is een duidelijk warmere periode met tropische temperaturen van dertig graden of hoger in de zomer zeer goed mogelijk. Vanaf september daalt de temperatuur stapsgewijs. September en soms ook (begin) oktober zijn regelmatig goed voor nog een aantal prachtige nazomerdagen.


donkere wolken pakken zich samen boven het Wenceslasplein

Beste reistijd voor Praag

Over het algemeen zijn de maanden mei, juni, september en oktober de beste maanden om Praag te bezoeken als het hoofddoel van je bezoek aan Praag is om vooral de vele bezienswaardigheden van Praag te gaan bekijken. De temperatuur is in deze maanden over het algemeen aangenaam, de kans op neerslag niet te hoog en het is de meeste dagen gewoonweg fijn om buiten in Praag te vertoeven. Zeker omdat Praag een stad is waarbij je redelijk veel buiten zult lopen is het weer een belangrijke factor. Let er wel op dat de langjarige klimaatcijfers geen enkele garantie bieden. Zo zijn we zelf een keer in mei in Praag geweest en hebben we vier dagen grijs weer gehad waarbij de zon zich slechts een half uurtje een beetje door de wolken heeft laten zien. Een typisch weerbeeld dat eerder past bij een Praagse winter dan in een Praagse lente.

De wintermaanden zijn over het algemeen koel, grijs en vrij donker. Als je geluk hebt is Praag voorzien van een mooie witte laag, wat de binnenstad, de Praagse burcht en de bruggen over de Moldau nog meer sprookjesachtig maakt dan normaal. Je kunt echter ook de pech hebben dat het koud en/of ronduit grijs is. Dit is iets waar je wel rekening mee moet houden als je Praag als winterse stedentrip wilt boeken.

In de zomer moet je daarentegen juist rekening houden met de mogelijkheid dat het zeer warm is. s Avonds betekent dat vaak heerlijke zwoele zomeravonden (met een kans op een onweersbui) maar overdag kan het dan wel te heet zijn om kilometers te maken en veel te gaan bezichtigen.

Meer info over Praag

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over de stad Praag:
bijzondere plaatsen in Praag

Praag informatie
Praag informatie
Praag informatie
Praag nieuws & tips
Praag top 10
Praag weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy